Az alvászavar veszélyesebb, mint gondolná!

Témakör: Alvás, Alváscentrum, Alvászavarok ·

Átaludta az éjszakát, mégis fáradtabban kel fel, mint ahogy lefeküdt? Fejfájással, izzadtan ébred? Horkol? Felriad, és képtelen visszaaludni? Az alvászavar akár életveszélyes betegségeket is okozhat.

Bizonyított, hogy az alvás mennyisége és minősége legalább olyan fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, mint az, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, vagy milyen örökletes hajlamaink vannak. Amikor alszunk, szervezetünkben nélkülözhetetlen regenerációs folyamatok zajlanak le, melyek nemcsak a másnapi munkahelyi, vagy iskolai teljesítményünkért felelnek, hanem egészségünk alapkövei is.

Az alvászavar súlyos következményekkel jár

A magyar lakosságnak több mint a fele küzd alvásproblémákkal. Megosztjuk egymással tüneteinket, jót mosolygunk horkoló hálótársunkon, de mivel sok az érintett, és a panaszok általában hasonlóak (álmatlanság, horkolás, fogcsikorgatás, végtagrángás), nem fordítunk nagy gondot a jelenségre, életünk természetes velejárójának tekintjük. Pedig az alvászavar betegség, amely akár éjszakai szívinfarktust, stroke-ot (agyi érkatasztrófát) is okozhat.

Segít a szomnológus

Az alvás átmeneti zavarát a legfontosabb alváshigiénés szabályok betartásával, valamint enyhe altató szerek rövid távú alkalmazásával is kezelhetjük. Ha azonban a tünetek 30 napnál hosszabb ideig fennállnak, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk. Dr. Terray-Horváth Attila neurológus szakorvos, a SomnoCenter szomnológusa főként azok figyelmét hívja fel a probléma kivizsgálására, akik fokozott nappali aluszékonysággal, hangos horkolással, éjszakai magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel, depresszióval, kórós elhízással vagy horkolással küzdenek. Intő jel lehet a szakértők mielőbbi felkeresésére, ha fokozott ingerlékenységet, állandó alváskésztetést tapasztalunk magunkon, esetleg romlik a memóriánk, vagy csökken a szexuális teljesítményünk.

Vár az alvásközpont

Napjainkban az alvásproblémák kiküszöbölésére számos gyógymód létezik, felismerésükben és kezelésükben alvásszakértő orvosok (szomnológusok), állnak rendelkezésünkre.

Fontos tudni, hogy az alvászavarokat csakis alvásközpontban, műszeres alvásvizsgálattal lehet megállapítani.

Az alvásvizsgálat nem jár kellemetlenséggel, rendszerint csupán egy éjszakát vesz igénybe, melynek során az alvó emberre helyezett elektródák segítségével figyelik az alvást és a szervezet alvás közbeni élettani folyamatait. A kapott adatok alapján a szakemberek felállítják a diagnózist, és meghatározzák a megfelelő terápiát. Létezik olyan terápia, például a légsínterápia (vagy CPAP-terápia), amelynek használatával szinte azonnal jelentősen csökken a súlyos szövődmények előfordulásának kockázata.

TIPP: Vezessen alvásnaplót!

Az alvászavarok hátterében gyakran állnak nem megfelelő alvási szokások. Ezek feltérképezéséhez remek módszer az alvásnapló vezetése, melyben egyebek mellett rögzíthetjük, hogy mikor fekszünk le és mikor kelünk fel, felébredünk-e az éjszaka folyamán, ha igen, azt mennyi alkalommal tesszük, vagy hány órát alszunk. A www.somnocenter.hu oldalról ingyenesen letölthető alvásnaplóban tett feljegyzéseink az alvásszakértő orvos számára is kiinduló pontot jelenthetnek az első konzultáció során.

Forrás: csaladilap.hu