Rádiófrekvenciás lágyszájpad plasztika

Gyógyítás és terápia · 

A horkolás rádiófrekvenciás sebészettel is orvosolható. A beavatkozás során helyi érzéstelenítéssel elektródát szúrnak a nyálkahártya alá, majd 20-30 másodpercig rádiófrekvenciás impulzust alkalmaznak. Hatására a lágyszájpad feszesebb lesz, a horkolás pedig jelentősen csökken.

A Rádiófrekvenciás Lágyszájpad Plasztika (SRUP – Submucosal Radiofrequency Uvulo Palatoplasty) – melynek lépéseit az alábbiakban részletesen ismertetetjük – a nagyfrekvenciás elektromos energia segítségével a nyálkahártya alatti lágyrészekben (izmok, kötőszövet, zsírszövet) hegesedést hoz létre, így a lágyszájpad feszesebbé válik, az éjszakai légvételek alatt a rezonátor tulajdonsága csökken, ideális esetben megszűnik. A kívánt hatás eléréséhez 4-6 hét múlva a SRUP kezelést meg kell ismételni.

Műtéti előkészítés

A beavatkozás előtt minden esetben kötelező alvásvizsgálatot végezni! Annak eldöntése, hogy a SRUP elvégzésének van-e létjogosultsága, az alvásszakértő orvos feladata.

Amennyiben a műtéti javallat fennáll, a beavatkozást megelőzően a páciensnek részletes kórelőzmény felvételen és fül-orr-gégészeti rutinvizsgálaton is részt kell vennie.

A garatban történő beavatkozás émelygést, esetenként öklendezést válthat ki, ezért 6 órával a tervezett időpont előtt már nem szabad étkezni és folyadékot fogyasztani. Ez alól kivétel a rendszeresen szedett gyógyszerek bevétele, ami ebben az időszakban az előírásnak megfelelően kevés vízzel kell, hogy történjen.

Műtét menete

A garat nyálkahártyára Tetracainos oldalot (felületi érzéstelenítő szer) permeteznek, amely a felszíni fájdalomérzést megszünteti és a garatreflexet is csökkenti. A teljes fájdalommentesség eléréséhez néhány perc múlva a mélyebb szövetrétegekbe is kell érzéstelenítőszert (2 %-os Lidocain) juttatni, injekció formájában. A felületi érzéstelenítés miatt a beteg a szúrást már nem érzi fájdalmasnak, tompa nyomás, az érzéstelenítőszer pumpálása alatt enyhe csípő, feszítő érzés jelentkezik. A garat zsibbadásával gombócérzés, a nyelés nehezebbé válása jár együtt, mely csak átmeneti, kb. 2 órás kellemetlenséget okoz.

Ezt követően speciális tűelektródákat szúrnak a lágyszájpad állományába és 30 másodpercig nagyfrekvenciás áramimpulzusokkal az elektróda körüli lágyrész állományt koagulálják. A beavatkozás alatt fájdalomérzés nincs vagy minimális, a műszer biztonságos szigetelése miatt az áramütés kizárható.

A műtét után fertőtlenítőszeres garatöblögetést kell végezni, majd 1 órás megfigyelési periódus következik. Bár az érzéstelenítéshez használt szereknek nincs kábító mellékhatásuk, gépjárművet vezetni ezt követően 24 órán belül nem ajánlott. A kezelés napján ágynyugalom és kizárólag nem szénsavas folyadék – tea a legalkalmasabb – fogyasztása javasolt. Másnap reggel normál vagy pépes étel már fogyasztható, a délelőtti órákban ellenőrző vizsgálatra vissza kell menni. További egy hétig kerülni kell a hideg, forró, szénsavas, fűszeres ételeket, italokat.

Lehetséges komplikációk

A kezelés sikerességét és abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja.

A beavatkozás következményeként minden alkalommal számolni kell néhány napig tartó garatfájdalommal, ami főként nyeléskor érezhető, de a hagyományos fájdalomcsillapító tablettákkal könnyen megszüntethető. Az elektróda beszúrási pontja körül duzzanat, esetenként kis nyálkahártya fekély alakulhat ki, amely helyi kezelésre, ha szükséges antibiotikum, kalcium szedésére gyorsan megszűnik.

Kivételesen ritka és jelentéktelen komplikációk ezen túlmenően is előfordulhatnak. A járulékos beavatkozásoknak (pl. érzéstelenítés) és az utókezelésnek is lehetnek szövődményei. Amennyiben a részleteket tudni szeretné, kérjük, a felvilágosító beszélgetés során kérdezze meg kezelőorvosát!

Várható eredmények

A beavatkozással a legtöbb esetben jó eredményt lehet elérni. A lágyszájpad feszesebbé válása csökkenti, ideális esetben megszünteti a horkolást. A két alkalommal történő beavatkozás általában elegendő, ám ritkán szükség lehet egy harmadik kezelésre is. Ennél többszöri kezelés ellenjavallt!

Műtét utáni teendők, magatartási szabűlyok

Különösebb ápolási teendő általában nincs. A műtét utáni közvetlen időszakban legfontosabb az ágynyugalom és a fájdalomcsillapítás, továbbá a fentebb részletezett étkezési szabályok betartása. Nyaki fájdalom, duzzanat, nyelési vagy légzési nehezítettség, láz esetén azonban haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost!