Horkolás

Alvászavarok · 

A horkolás, bár meglehetősen zavaró hangjelenség, önmagában nem feltétlenül jelent veszélyt. Azonban ha hangos, egyenetlen horkantásokkal és légzéskihagyással társul, az éjszakai szívinfarktust és stroke-ot is okozó alvási apnoe szindrómára kell gyanakodni.

A horkolás jellemzői

Becslések szerint a felnőtt lakosság 10-30%-a horkol, ám legtöbbjüknél ennek nincs komoly gyógyászati jelentősége. Azonban 100 emberből 5-nél – általában, középkorú férfiaknál – rendkívül hangos horkolás jelzi a potenciálisan életet fenyegető rendellenességet.

Hol alakul ki a horkolás?

A horkolás a felső légutakban, a garatban jön létre. A garat az orr, a száj és a gége mögötti, izmok által határolt elölről nyitott csőrendszer. Feladata a levegő útjának biztosítása és napközben a táplálék nyelőcsőbe juttatása. A két egymástól nagyon is eltérő feladatot az idegrendszer szabályozza.

A garatizmoknak alvás közben fontos szerepük van, hiszen folyamatosan nyitva kell tartaniuk a légutakat, ugyanis minden egyes belégzésnél szívó erő hat a rugalmas garatfalra. A garat izmai, amelyek napközben feszesek, elalvás után ellazulnak, aminek hatására a garat összeszűkül. A szűkebb keresztmetszetű garaton gyorsabban áramló levegő megremegteti az ellazult garatot, melynek rezonálása a horkolás.

Minden horkolás káros?

A horkolásnak is többféle formája létezik. A halk, egyenletes horkolást, amennyiben nem jár nappali fáradtsággal, nem tartják károsnak a szakemberek, mert ilyenkor a légút csak enyhe mértékben szűkült be. Ha azonban a halk horkolást napközben fáradékonyság, feledékenység, váratlan elalvások kísérik, alvászavar is állhat a háttérben, amit csak műszeres alvásvizsgálattal lehet biztosan megállapítani. Amennyibena horkolás hangos, egyenetlen és légzéskihagyással társul, az már a legveszélyesebbnek tartott alvászavar, az alvási apnoe tünete lehet. Ilyenkor célszerű minél előbb alvásszakértő orvoshoz fordulni, mert az alvási apnoe okozta járó éjszakai oxigénhiány károsítja az agy- és a szívműködését, gyakran okoz éjszakai infarktust és stroke-ot.

„Kóros horkolásra kell gondolnunk, ha a horkolás hangos, minden testhelyzetben jelentkezik, hangos horkantásokkal jár együtt és a horkantásokat hosszabb szünet előzi meg.”

A kóros horkolás tünetei:

  • éjszakai gyakori vizelés
  • éjszakai fej/nyak/tarkó táji izzadás
  • nyugtalan alvás
  • éjszakai gyakori felébredés (horkantásra, szapora szívveréssel)
  • éjszaka és/vagy reggel kiszáradt száj
  • ébredés utáni kialvatlanság
  • fokozott napközbeni aluszékonyság
  • csökkent koncentrálóképesség
  • romló memória.

Számos betegség hátterében is állhat kóros horkolás. Ezért ha nehezen állítható bea magasvérnyomás vagy a vérnyomás estéről reggelre emelkedik meg, ha korábban szívinfarktust, agyi keringési zavart vagy más okkal nem magyarázható feledékenységet diagnosztizáltak, feltétlenül alvásszakértő orvoshoz kell fordulni.

Mi hajlamosít horkolásra?

Az emberek jelentős hányada horkol. A horkolás jóval gyakoribb a férfiak,mint a nők körében (az arány 10:1), ezért az első hajlamosító tényező mindenképpen a nemi jelleg. A horkolást a nemek közötti aránytalanság mellett elősegíti a túlsúly, a vastag nyak, a dohányzás, a kimerültség és számos alvás alatti testhelyzet.

A horkoló emberek rendszerint szűk garattal rendelkeznek, ami legtöbbször alkati kérdés, vagyis a horkolás hajlama velünk született is lehet. Ugyanígy hajlamosít a nagyobb méretű nyelv, a lelógó lágyszájpad és a megnagyobbodott mandulák. Utóbbi a gyermekkori horkolás leggyakoribb oka.