Inszomnia

Alvászavarok · 

A háziorvosi gyakorlatban a leggyakoribb alvással kapcsolatos panasz minden bizonnyal az álmatlanság (inszomnia), hiszen a legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban (bizonyos vizsgálatokban a népesség 65-66 %-át találták érintettnek).

Álmatlanság, mint betegség

Az álmatlanság az elalvási és/vagy átalvási képesség legalább egy hónapig fennálló zavara, amely napközbeni mentális deficit tünetekkel, stresszel és/vagy aluszékonysággal jár.
Elsődleges inszomniáról beszélünk, ha az alvászavar nem függ össze más (szomatikus, belgyógyászati, pszichiátriai) betegséggel, míg a másodlagos inszomnia esetén beazonosítható a kiváltó ok. Az álmatlanság elsősorban tünet, melynek számos testi vagy lelki betegség (tüdőbetegség, szívbetegség, cukorbetegség, depresszió, stb.), életvezetési szokás (nem megfelelő alvási szokások, alkohol, élénkítő szerek használata) állhat a hátterében. Lényege, hogy az alvás nem felel meg az alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot megújításához..

Milyen tünetek esetén kell inszomniára gondolni?

  • Az álmatlanság a hét több mint 4 napján jelentkezik
  • Jelentős minőségi zavarokat okoz a nappali tevékenységben (álmosság, aluszékonyság, a szellemi teljesítőképesség romlása)
  • Az elalváshoz szükséges idő meghaladja a 30 percet (elalvási inszomnia, az esetek 20%-a)
  • Az alvást legalább három tudatosult ébredés szakítja meg (átalvási inszomnia, az esetek 60-70%-a)
  • Az ébredés a megszokottnál legalább egy órával korábban következik be (ébredési inszomnia, 10%)

Milyen életkorban fordul elő?

Az inszomnia bármely életkorban jelentkezhet. A legtöbb ember élete során egy-két éjszaka erejéig szembesül a rosszul vagy a nem alvással. Néhányan azonban hetekig, hónapokig vagy akár évekig is szenvedhetnek benne. A betegség leginkább a nők és az idősebbek körében gyakori.

Az inszomnia bármely életkorban jelentkezhet.

Az inszomnia következményei lehetnek

  • depresszió
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • szív- és érrendszeri megbetegedések

Segíthetnek az altatók?

Az altatók segíthetnek az elalvásban, de nem tekinthetők az inszomnia gyógymódjának. Az altatók néha egy másik rendellenességet kezelnek tüneti szinten. Ideiglenes segítséget jelenthetnek például az alváshoz köthető légzési problémák terén. Ezért az inszomnia pontos diagnózist igényel, és a kezelési alternatívákat fontos megvitatni orvosával, mielőtt kezdetét venné a gyógyszeres kezelés.