CPAP-terápia és COVID-19 – Nagyobb a koronavírus-fertőzés esélye alvási apnoé esetén?

Témakör: Alvászavarok, Terápia ·

A koronavírus-járvány megjelenése több kérdést vetett fel az alvási apnoé szindrómában szenvedőknél. Fontos tudnivaló, hogy a CPAP készülék használatát nem szabad abbahagyni a COVID-19 miatt. Mi a teendő azonban, ha valaki elkapta a betegséget?

A koronavírus-járvány igen sok alvási apnoé szindrómával küzdő emberben vetett fel kérdéseket. Az első és legfontosabb tisztázni, hogy orvosi utasítás nélkül soha ne függessze fel a CPAP-használatot! A CPAP-terápiát nyomós okok miatt állították be Önnek, és önkényes leállítása veszélyeztetné az egészségét.

De vajon mennyivel lehet rosszabb a helyzete annak, aki alvási apnoés a koronavírus-járvány idején?

Nincs bizonyított kapcsolat az alvási apnoe szindróma és a koronavírussal szembeni fogékonyság között. A koronavírus-fertőzés nem teszi semmissé sem az alvási apnoe szindróma diagnózist, sem a CPAP-terápia használatának szükségességét. A CPAP-használatot azért is folytatni kell, mert az egész éjszakás, megfelelő minőségű alvás általánosságban segíti az egészsége megőrzését, kihagyásával viszont gyengülhet többek között az immunrendszeri működésünk is.

Mit tegyünk pontosan ha elkaptuk a vírust? Kattintson a válaszokért:

CPAP-terápia és COVID-19