Lézeres lágyszájpad műtétek

Gyógyítás és terápia · 

A horkolás hátterében gyakran a lelógó, nem ritkán a nyelvig lecsüngő nyelvcsap, valamint a vitorlaszerűen lebegő, fellazult izomzatú lágyszájpad áll. Súlyos fokú alvási apnoe szindróma kizárása esetén műtéti eljárással megszüntethető a hangos horkolás.

Alvási apnoe betegség esetén a sikeresség azonban nagyrészt attól függ, hogy az elzáródás hátterében egyszeres, vagy többszörös elzáródás áll. Ennek eldöntésére fekvő helyzetben elvégzett endoszkópos vizsgálatot kell elvégezni.

Azokban az esetekben, ahol a fekvő helyzetben elvégzett endoszkópos vizsgálat igazolja, mód van a lágyszájpadon végzett műtéttel (UPP – uvulo-pharyngoplastika) a horkolás erősségét jelentősen csökkenteni és a légzéskimaradások is sok esetben eltűnnek vagy enyhébbek lesznek.

Hogyan zajlik a lágyszájpad műtét?

Az uvulo-pharyngoplasty (UPP) eljárás során a sebész eltávolítja a megnyúlt nyelvcsapot (uvula), valamint megkisebbíti a lelógó lágyszájpad vitorlát. A műtétet rendszerint altatásban, lézeres sebészeti technikával végzik. Hátránya a műtétet követő gyógyulási szakban tapasztalható fájdalom, amely fájdalomcsillapítokkal megszüntethető.