Koronavírus-járvány – Használható-e a CPAP és a BiPAP készülék lélegeztetőgépként?

Témakör: Alvászavarok, Terápia ·

A koronavírus terjedése miatt az egész világon az egészségügyi eszközök és az életmentő lélegeztetőgépek hiánya lépett fel. Ez utóbbiak nem azonosak az alvási apnoé szindrómánál alkalmazott CPAP (folyamatos pozitív légúti nyomásterápia) és BiPAP (kétszintű légzésterápia) készülékekkel. Miben különböznek ezek a lélegeztetőgépektől és használhatók-e valamilyen módon a fertőzés esetén?

Mint azzal mostanra mindenki tisztában lehet, az új tipusú koronavírus fertőzés súlyos eseteinél a betegek gépi lélegeztetésre szorulhatnak. A jelentős esetszám miatt az egészségügyben az eszközök hiánya is kihívást jelent, ezért a lélegeztetőgéppel történő kezelést kiváltó alternatívákat kerestek.

Emiatt érdemes megérteni, hogy mi a különbség a lélegeztetőgép, valamint a folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító CPAP és a kétszintű állandó pozitív nyomást nyújtó BiPAP készülék között.

Mi az alapvető különbség?

A lélegeztetőgépek kizárólag kórházban használhatók és a betegek légzését segítik, ha szervezetük erre önállóan nem képes. A terápiához a beteget intubálni kell, vagyis egy csövet kell a szájukon keresztül, a hangszalagokon át egészen a légcsőbe vezetni, és ezen keresztül valósulhat meg a szervezet oxigénnel való ellátása. A korszerű lélegeztetőgépek számtalan beállítási lehetőséggel rendelkeznek, működésük a beteg életkorához és állapotához illeszthetőek.

Mi a helyzet a CPAP készülékekkel? Az alábbi linkre kattintva bővebb információhoz juthat:

Koronavírus-járvány – Használható-e a CPAP és a BiPAP készülék lélegeztetőgépként?