Nyugtalan láb szindróma

Alvászavarok · 

A nyugtalan láb szindróma az egyik leggyakoribb fel nem ismert alvásbetegség. Legfőbb tünete a végtagokban, főleg a lábakban érzett kellemetlen, nehezen leírható diszkomfort érzés, ami nem csak az elalvást, de a nappalokat is jelentősen megnehezíti.

Mi jellemző a nyugtalan láb szindrómára?

A nyugtalan láb szindróma egy mozgási rendellenesség, ami jellemzően este lefekvéskor jelentkezik. Ilyenkor a lábakban furcsa, megfoghatatlan, nehezen körülírható, bizsergéshez, zsibbadáshoz hasonló érzés keletkezik, ami csak akkor szűnik meg, ha a beteg megmozgatja vagy megmasszírozza a lábait. A kellemetlen érzés megnehezíti vagy ellehetetleníti az elalvást, hatására jelentősen lerövidül az alvásidő. A nyugtalan láb szindrómában szenvedők ezért egyre fáradtabban, kialvatlanul ébrednek, teljesítményük jelentősen csökken, immunrendszerük legyengül. A nyugtalan láb szindrómával járó kellemetlen tünetek napközben is jelentkezhetnek, főleg hosszú utazások, színházi vagy mozi előadások és nem ritkán ülő munka alkalmával.

Kit érinthet a nyugtalan láb szindróma?

A nyugtalan láb szindróma nőket és férfiakat egyaránt sújthat, nőknél mégis másfélszer gyakrabban fordul elő. A terhesség alatt, különösen annak utolsó hat hónapjában a betegség súlyos tünetekkel jelentkezhet, amik a legtöbb esetben szülés után megszűnnek. A nyugtalan láb szindróma fiatalokat és idősebbeket is érinthet, utóbbiakat gyakrabban.

„Felmérések szerint az európai lakosság mintegy 10 százalékánál jelentkezik valamilyen formában. „

Mi okozza a nyugtalan láb szindrómát?

Bár a kutatók nincsenek teljesen tisztában a betegség hátterében álló okokkal, leginkább a perifériás idegrendszer károsodása és a dopamin anyagcsere zavara válthatja ki. De nem ritka, hogy olyan egészségi állapotok is fokozzák a kialakulás kockázatát, mint a vashiány, a láb elégtelen vérkeringése, a gerinc idegi problémái, a vese rendellenességei. Egyes alvásfüggő légzészavarokat, például az obstruktív alvási apnoét is kísérheti nyugtalan láb szindróma.

Periodikus végtag mozgászavar

Az elalvást megnehezítő nyugtalan láb szindrómához az esetek háromnegyedénél társul az úgynevezett periodikus végtag mozgászavar betegség (periodiclimbmovements), ami az alvás alatti ismétlődő végtagmozgással jár. A periodikus végtag mozgászavarban szenvedő, ismétlődően megfeszíti a nagylábujját vagy a lábfejét és gyakran térdben, csípőben felhúzza a lábát; a mozdulatai rángáshoz, rúgáshoz hasonlítanak, majd az izmai elernyednek, végül az egész folyamat újra kezdődik.

Hogyan kezelhető a nyugtalan láb szindróma?

A kezelés első lépéseként minden olyan problémát ki kell szűrni, ami hasonló tüneteket okozhat. Így például ki kell zárni vashiányos anémiát, az ízületi gyulladást, a cukorbetegséget, a Parkinsor-kórt és bizonyos gyógyszereket, amik a nyugtalan láb szindróma tüneteihez hasonló tüneteket okozhatnak, mint a neuroleptikumok.

Ha ezután sikerült megtalálni a kiváltó okot, annak megfelelően eredményes lehet a teljes életmódváltás vagy súlyosabb állapotoknál a különféle, a központi idegrendszerre ható gyógyszeres kezelés.