Nem alszik a gyerek

Témakör: Alváscentrum ·

A becslések szerint a kisgyermekek egynegyede küszködik alvásproblémával. Néhányuk már születésétől kezdve, némelyikük csak később, amikor jön a foga, vagy ha egy komolyabb betegség után nem tud visszazökkeni a megszokott kerékvágásba. 

A kutatások szerint a kilenc hónapos gyermekek 22 százalékának, az egy-két év közötti gyerekek 15-20 százalékának, a három évnél idősebb gyerekek közül pedig 16 százaléknak van problémája az alvással.A kilenc hónapos gyerekek 42 százaléka ébred fel éjszaka, míg ez az arány az egy-két éves gyerekeknél 20-26 százalék, a három évnél idősebbeknél pedig 14 százalék.

Bár eleinte minden gyereknek rendszertelen az alvása, és a szülők erre többnyire fel is készülnek, a hatodik hónaptól azonban újabb alvászavarok kapcsolódhatnak az előzőekhez. Például még azon gyerekek 50 százaléka is elkezd felébredni, akik korábban átaludták az éjszakát.

A gyermekek átlagos alvásszükséglete:

12 hónapos: 13 és fél óra
2 éves: 13 óra
3 éves: 12 óra
5 éves: 11 óra

Fenti adatok természetesen gyermekenként eltérhetnek, hiszen minden kisgyerek alvásigénye más és más.

A gyermekek különösen kíváncsiak arra, hogy mi történik körülöttük, ezért sokszor olyan aktívak, hogy nem lehet észrevenni, mennyire fáradtak.

A gyermekeknek mindazonáltal rengeteg alvásra van szükségük, ezért ha kicsit későbbre tesszük is a lefekvés idejét – ha például sokáig dolgozunk és többet szeretnénk a gyerekkel lenni – akkor is tartsuk szem előtt a gyerek alvásigényét.

Hogyan birkózzunk meg az alvásproblémával?

– Alakítsunk ki egy napi rutint a lefekvés idejére – például vacsora, fürdés, pizsama és aztán az ágy. Semmiképpen se legyen ez túl bonyolult, különben a lefekvés órákat vesz igénybe.
– Hagyjunk a gyereknek időt lecsillapodni – ha sírni kezdene a lefekvés miatt, hagyjuk egy kicsit magára, de semmiképpen sem olyan sokáig, hogy félni vagy aggódni kezdjen.
– Csendesedjen el egy kicsit ilyenkor az egész lakás – így a gyerek is könnyebben megnyugszik, és megtanulja, hogy az éjszaka különbözik a nappaltól. Bár itt meg kell jegyezni, hogy ez e taktika néhány gyereknél nem működik, mert van, hogy szeretik hallani a megszokott zajokat, mert ezáltal biztosak lehetnek abban, hogy szüleik a közelben vannak.
– Ha végképp nem akar elaludni, engedjük hogy játsszon, vagy könyvet nézegessen, de szigorúan csak az ágyban.
– Ha a gyerek folyamatosan felkel, miután lefektettük szigorúan és következetesen vissza kell őt vinni az ágyba, és így egy kis idő múlva hozzászokik, hogy ne keljen fel, ha alvásidő van.
– Ha a gyerek felébred éjszaka ne nagyon gyújtsunk lámpát, beszéljünk lágyan, kedvesen ha szükséges vegyük az ölünkbe, de ne túl hevesen, és semmiképpen se engedjük játszani!

És a felkelés?

A gyerekszobába vastag rolót vagy függönyt használjunk, ami reggel nem engedi át a fényt – ez különösen nyáron fontos, amikor korán kel a nap és sokáig van világos.
Készítsünk az ágy közelébe olyan (biztonságos) játékokat, amellyel szívesen játszik gyermekünk, ha felébred. Ha több gyerek van, egymást is gyakran elszórakoztatják, amíg a szülők felébrednek.
A gyerekek sokszor nagyon korán kelnek, ebben az időszakban nincs más megoldás, mint a türelem. Gondoljunk arra, hogy egyszer óvodába és iskolába fognak járni, és akkor úgyis tovább fognak aludni.
Forrás: Velvet